04 ožujka, 2009

Putovanja i kulinarski eksperimenti...

eto tako je meni proteklo ovo vrijeme dok se nisam javljala.

Ima jos nesto zbog cega se nisam hvatala kukice i to sam zavrsila tako da obecavam da cu se brzo javiti sa novim heklanim stvarcicama.

Do tada uzivajte u ove tri destinacije koje sam obisla u protekla tri mjeseca:

Istanbul

Sultan Ahmet - Plava dzamija sa svih 6 munara
Aja Sofija - unutrasnjost


Nekad se divanilo ispod zlatnih kupola s pogledom na Bosfor (Topkapi Saraj - dvorac),

i jelo iz zlatnih kasika (Dolmabahce palaca).

Neizbjezna Kapali carsija,

i meni tako ocaravajuca Misir carsija (zacini, mirodzije...)


Nasa bijela ljepotica (Bjelasnica) slikana sa velikog polja na Igmanu
sa ovog kratkog odmora nemam bas puno slika jer mi se mala princezica razbolila pa mi i nije bilo do slikanja, ali ipak smo nasli vremena sa uzivanje na ono malo snijega sto ga je tada bilo na Bijeloj i Igmanu.

Ali zato jedan produzeni vikend na moru cuda cini








Kulinarski eksperimenti

navela sam to u naslovu i bas je tako. Merak mi je isprobavati recepte, pogotovu za kolace, torte... Kad biram tortu za neki rodjendan npr. to mi je kao neki mali projekat, trazim po internetu, prebiram, kombinujem, mijenjam mjere, trazim sto komplikovanije, po nekom svom osjecaju i uvijek me pitaju kako se usudim to raditi, kako se usudim prvi put praviti po nekom receptu. Sta ja znam, ide mi to, ili je to vec iskustvo - kad vidim recept znam valja li ili ne valja, hoce li se svidjeti mojim ukucanima ili nece itd.
Eh trenutno me zanimaju keksici, vanilice, integralni, zdravi, nezdravi, svakakvi samo da su ukusni i da se tope uz caj ili kafu mmmm.

I evo dajem svoj prilog. Isprobavajuci razne nadosla sam na neki svoj recept koji cu podijeliti s vama. Zove se vanilin prutici (zato jer mi puno vremena ode na valjanje vanilin kiflica, a ovo je kudikamo lakse i brze - efekat bome isti).

Vanilin prutici

Potrebni sastojci:

350 g brasna
200 g maslaca
100 g secera
100 g mljevenih oraha
1 jaje
1 vanilin secer

Za posipanje: secer u prahu

Umutite maslac, secer, vanilin secer, jaje i dodajte orahe i brasno da dobijete glatko tijesto.

Razvaljajte tijesto na debljinu malo manje od 1 cm i onim kolutom za rezanje lokuma (moze i valoviti) izrezite tijesto na trake sirine 2 cm (ili manje svejedno) i onda rezite poprecno ali ne bas pod 90° nego malo nakoso da krajevi budu kao na baklavu (interesantnije je).

Poredajte prutice na tepsiju na koju ste vec stavili pomascen papir za pecenje. Ostavite malo prostora izmedju jer ce prutici narasti.

Pece se 15 min na 180°. Ostane blijedo.

Kad su prutici peceni, iznesite ih van da se malo ohlade i tako prohladjene uvaljajte u secer u prahu. Dobro ohladjene mozete spakovati u plasticnu kutiju i bice super i za nekoliko dana.

Prijatno!

4 komentara:

heklica kaže...

Ah, kako divna putovanja! Al' ipak, dobro nam došla nazad :)

Miroslava Panic kaže...

Hvala na posjeti mom blogu, odličnim reportažama sa putovanja i receptu...
Pozdrav iz sunčane Banja Luke

Daira kaže...

Hvala, nadam se da cu biti aktivnija, proljece je moje doba definitivno.

merkat kaže...

Pozdrav Daira!

Zaista je lep blog, pravi ženski :o) Putopisi su zanimljivi i zato se javljam sa predlogom:

Pre dve nedelje počeo je sa radom trivago na našem jeziku. Trivago je online turistička zajednica, koja ima platforme na 11 jezika, a najnovija platforma je na srpskom jeziku. Trivago funkcioniše po principu "od putnika putnicima", ali se ne bavi opštim utiscima (putopisima) vezanim za neku zemlju, region ili grad, već se bavi pojedinačnim stvarima: korisnici trivaga postavljaju slike i pišu o hotelima i pojedinačnim turističkim atrakcijama (spomenici, muzeji, restorani, istorijska mesta, zabavni parkovi, sajmovi, aerodromi i slično). S obzirom da već pišete putopise, mislila sam da bi vam moglo biti zanimljivo da se oprobate i kao autor drugačije vrste pisanja o putovanjima. Moje tekstove, koje sam pisala na engleskom i srpskom jeziku i fotografije koje sam postavila možte pogledati na http://www.trivago.rs/merkat-83141m .

Takođe, pozivam vas i da se pridružite trivagu, preko mog pozivnog linka na http://www.trivago.rs/merkat-83141m (ispod slike merkata se nalazi narandžasto dugme "Postani moj prijatelj na trivagu"). Naravno, možete se registrovati i van moga pozivnog linka, ali onda ne biste bili na mom spisku pozvanih prijatelja, tako da ne bih bila u mogućnosti da pratim vaš rad na trivagu i da vam pružam informacije i pomoć vezano za pravila i način funkcionisanja trivaga, kao i sve ostalo što bi moglo da vas zanima. Za sve aktivnosti na trivagu se dobija i manja suma novca (u početku je to otprilike za pokrivanje dela troškova interneta mesečno) - ali da se odmah razumemo, ovde ne leži mogućnost za neku silnu zaradu. Trivago je samo lep hobi, koji ne košta.

Nadam se da ćemo se uskoro videti na trivagu.

Pozdrav,
merkat